Badanie PPM – Podstawowa Przemiana Materii

Każdy z nas jest inny. Różnimy się kolorem skóry, włosów, oczu, sylwetką, zachowaniem, poglądami itp. Naszym najbardziej unikalnym znakiem rozpoznawczym jest oczywiście odcisk palca, dzięki któremu można bez wątpliwości nas odróżnić. Oprócz niego istnieje jeszcze jeden całkowicie wyjątkowy parametr – jest nim TEMPO PRZEMIANY MATERII, czyli METABOLIZM.

Co to jest metabolizm? W prostych słowach jest to tempo, z jakim nasze ciało „spala” (dosłownie utlenia) cukier i przekształca go w wodę, dwutlenek węgla i ENERGIĘ. Oczywiście do tego procesu niezbędny jest TLEN

KALORYMETRIA POŚREDNIA – ZŁOTY STANDARD NA OKREŚLENIE METABOLIZMU

KALORYMETRIA, to jedna z najdokładniejszych (i jednocześnie niestety najrzadziej stosowanych) metod pomiaru metabolizmu, czyli kalorymetrii. Metabolizm to wytwarzanie ENERGII z substancji odżywczych (głównie glukozy i lipidów) oraz TLENU. Produktem ubocznym tego procesu jest DWUTLENEK WĘGLA. Można to schematycznie przedstawić jak poniżej:

PRODUKTY + TLEN = ENERGIA + DWUTLENEK WĘGLA

KALORYMETRIA POŚREDNIA
W tej metodzie mierzymy ilość zużytego przez nasze komórki TLENU (i/lub wyprodukowanego DWUTLENKU WĘGLA) podczas produkcji ENRGII i jest to najbardziej dokładna metoda pomiaru tempa metabolizmu. Kalorymetr, w tym wypadku ergospirometr mierzy różnicę między zawartością TLENU w powietrzu wdychanym i wydychanym i z tej wartości uzyskuje się wartość RZECZYWISTEGO spoczynkowego wydatku energetycznego. Stąd już bardzo prosta droga do wyliczenia całkowitego zapotrzebowania energetycznego u pacjenta.  ​

Przypomnijmy, że:

CAŁKOWITE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE (TEE) = SPOCZYNKOWY WYDATEK ENERGETYCZNY (REE) + WYSIŁKOWY WYDATEK ENERGETYCZNY  (AEE) + POPOSIŁKOWA UTRATA CIEPŁA (DEE)

Kalorymetr mierzy REE, które stanowi około do 70% całkowitego wydatku energetycznego. Resztę czyli ok 20-25 % stanowi wydatek energetyczny związany z wysiłkiem (czyli nasz styl życia)  a pozostałe około 5-15% poposiłkowa utrata ciepła. Znając REE można bez trudu określić TEE biorąc pod uwagę współczynniki związane ze stopniem aktywności fizycznej.

Według ekspertów badanie kalorymetrii pośredniej pozwala na określenie tempa spoczynkowej przemiany materii z dokładnością do jednego procenta, jest wysoce powtarzalne i uznawane obecnie za ZŁOTY STANDARD w ocenie metabolizmu.
Różne są urządzenia i różne sposoby uzyskania wydychanego powietrza, ale można powiedzieć, że certyfikowane urządzenia są wiarygodne, co wynika z metodyki i zasad pomiaru.
Badanie kalorymetrii pośredniej jest samo w sobie bardzo proste, po prostu przez 20-30 minut trzeba nie robić nic, tzn. oddychać spokojnie, w wygodnej pozycji w  neutralnym otoczeniu. Do badania należy się przygotować tzn. być  na czczo (w zupełności wystarczy przerwa 4 godzin od posiłku, jak najbardziej można pić wodę) oraz powstrzymać się od nadmiernego wysiłku w dniu i dzień przed badaniem.
Zastanawiające jest, że skoro jest to tak dobre badanie, to dlaczego nie jest dostępne?

Kalorymetria pośrednia jest dostępna w niektórych, chyba jedynie najbardziej renomowanych poradniach, czasem na oddziałach intensywnej terapii (możliwość ta wynika z dodania tej funkcji do respiratora, więc praktycznie dotyczy tylko krytycznie chorych, sztucznie wentylowanych pacjentów). Wynika to pewnie po części z niewiedzy, dość wysokich kosztów aparatu, małej dostępności na rynku i niejako wypełnienia tej „funkcji” przez analizatory składu ciała. Należy jeszcze raz podkreślić, że do pomiaru metabolizmu (a na tym nam najbardziej zależy we wiarygodnym leczeniu żywieniowym/dietoterapii) BIA nie jest wiarygodne. W Polsce spotkaliśmy się z kalorymetrem tylko raz w najlepszym w Polsce i jednym z lepszych w Europie Oddziale Żywienia Klinicznego i Chirurgii w Warszawie, ale urządzenie to było jedynie wypożyczone na określony czas. Dlatego biorąc pod uwagę powyższe informacje naszym marzeniem była możliwość udostępnienia kalorymetrii pośredniej wszystkim, którzy mogliby odnieść korzyść z takiego badania. Dotyczy to zarówno osób zdrowych, które chcą utrzymać dobrą kondycję, osób, które chcą stracić zbędne kilogramy (i uniknąć efektu jo-jo) oraz osób z wszelkiego rodzaju . Ponieważ jesteśmy niezależną poradnią dietetyczną wybieramy to, co uważamy za najlepsze dla nas i naszych klientów. Wybraliśmy Metalyzer 3 niemieckiej firmy CORTEX, która jest światowym liderem w produkcji tego typu urządzeń. Aparat jest certyfikowany, można go nawet stosować u pacjentów (w szpitalu oraz w domu) oraz oczywiście u każdej zainteresowanej osoby. Pozwala on w chwili obecnej na jeden z najdokładniejszych pomiarów indywidualnego metabolizmu. Daje to naprawdę bardzo ciekawe i przede wszystkim praktyczne wyniki,  z których część zdążyliśmy już opublikować. Co najważniejsze jest to metoda naprawdę skuteczna.

PODSUMOWANIE

  • Metabolizm to ilość energii wytworzonej przez organizm z substratów przy użyciu tlenu oddechowego,
  • Do metod oznaczania metabolizmu należą m.in. wzór Harrisa-Benedicta, BIO-impedancja elektryczna oraz kalorymetria pośrednia i bezpośrednia,
  • Kalorymetria pośrednia jest złotym standardem jeśli chodzi o pomiar spoczynkowego wydatku energetycznego i tempa samym metabolizmu.

Stany, w jakich pomiar metabolizmu jest przydatny, a nawet konieczny:

  • Otyłość każdego stopnia i nadwaga
  • Niedoczynność i nadczynność tarczycy (w tym Hashimoto)
  • Cukrzyca i zaburzenia tolerancji glukozy
  • Nadciśnienie i inne choroby krążenia
  • Zespół metaboliczny
  • Mukowiscydoza
  • Anoreksja
  • Bulimia
  • Zaburzenia wchłaniania (każdego pochodzenia)
  • Hiperalimentacja
  • Oparzenia i urazy
  • Sepsa
  • Trudno gojących się ranach
  • Boreliozie